三裕建築 | 高浪星球辦公空間

Spread the love

蘇美爾人在美索不達米亞平原開拓灌溉網,成功利用兩河湍急的流水與沉積的土地,創立了城邦與文明。時空轉換,人類文明的迭代已從真實的自然世界躍於虛擬的科技網絡,而“河谷文明”帶來的啟迪未曾被埋沒。PINES ARCH三裕建築最新完成的設計項目從中獲取靈感,在流動與停頓、輸送與沉澱中,為注重品質的國際化美妝集團「高浪控股」塑造全新辦公環境。

Humans have settled near historic waterways since the earliest days of our existence. The Sumerians exploited the natural forces and sedimentary lands of the Tigris and Euphrates rivers, creating an irrigation system that gave rise to an advanced, well-populated civilization that became the first literate society in history. Six millennia later, human civilization has moved into the virtual world, enabled by science and technology. In their latest project “rīpāria-Golong Offices”, PINES ARCH draws inspiration from one of the most emblematic origins of human society–the river valley civilizations; creating a new office environment for the quality-oriented International Beauty Group “Golong Holdings”.

「高浪控股」選址於杭州,從最初的品牌集成到如今的品牌孵化,企業藉助科技的力量一路攀升蛻變,年輕的Z世代團隊也對辦公空間提出新的需求–靈活多元、自由獨立、高效協同以及適用於扁平化管理機制。這些變化在PINES ARCH三裕建築看來,預示着互聯網時代下辦公載體意義的轉變:它不再是一個單純的空間,更像是一個“文明”的更新場,理念、產品和價值在這裡孕育共存,繼而詮釋屬於企業自己的“文明”。

Headquartered in Hangzhou, “Golong Holdings” is a multi-national, multi-brand conglomerate in the online beauty industry. Gen Z-ers are the most populous group in Golong’s employee demographic, putting forward insightful demands for their new office space to fulfill their complex and compounded vocations in the digital sphere. In the opinion of PINES ARCH, these demands herald the evolving definition of the office space in the Internet Era: it needs to expand beyond the simple work-desk arrayment, and into a more holistic reinterpretation of “work” in our civilization. PINES ARCH’s design responds Golong’s horizontal management style, with flexible spaces to ensure efficient collaboration and encourage interaction. Ideas, products and values breed and coexist here, cultivating a new understanding of “civilization” unique to Golong’s core values.

流動的思想是創意之源,為了實現功能與情緒的交融,PINES ARCH三裕建築在設計之初即引入“河谷”概念,以曲線元素作為軸心,引導新的空間秩序。原本單調的長條形布局被銀色的“河流”裝置打破,環境中刻板的柱網結構、方正的格子間悄然“消失”,留下開闊流暢的第一印象。接待、洽談、茶歇、會議室、健身房、戶外花園等功能區被安排在“河谷”的前端;開放與半開放工位、創始人辦公室、電話間、內部會議廳相對後置,從空間層級上劃分出公共與私密的雙重屬性。

A “River” is introduced as the main path of circulation, as well as a carrier for the flow of ideas and creativity. The curvature of the path guides the new spatial order. It breaks the rigid structural grid, visually dissipating the repetitive spatial divisions from the columns. The entrance opens into a light-filled reception space, and the journey on the “river” begins to take visitors past meeting rooms, a large lounge, open workstations and other functional programs on each side, signifying the creation of settlements on the riverbanks. The semi-private spaces such as the phonebooths and work-nooks are arranged on nodal pauses of the dynamic flow of the “river”. Functionally, the office is a self-governing city, equipped with diverse spaces for production and work, as well as a gym and an outdoor roof garden.

辦公氛圍被界定在輕量與未來之間,任何元素的設定,都以一種理性的構圖形式存在,不過分誇張或張揚。入口處的波光屏風,巧妙實現了辦公與會客的雙動線分隔。如同水面漣漪般,它通過長虹玻璃與熱彎技術得以實現,在反覆的弧度實驗與光效結合下,營造出美妝領域一直探求的新生感,回應「高浪控股」的企業特質。中庭里,融合空間導向、座位功能的“河流”主體,以金屬質感傳遞極致精研的創業精神,為員工提供駐足、交流的場所,思維由此碰撞,繼而擴散沉積,形成靈感迸發的“智島”,為企業帶來新的生機。

The objective of the renovation project is suspended between creating lightness and extrapolating the future. Corrugated glass is bent to create a series of curved screens resembling cascading ripples. Through the translucent glass screens, the reception area experiences changing light effects throughout the day, creating a sense of rejuvenation, an ever-going exploration in the beauty industry. The stainless steel-cladded lounge area is the central area for communication. Concept collides, diffuses and deposits, forming a “smart island”, which brings new vitality to the company.

金屬、水磨石、玻璃、水泥等材質,通過低飽和度的調和、原始質感的疊加,凸顯了材料本身的特性,營造亦質樸亦前沿的氣質;具有儀式感的陳列櫃、水吧台,製造出科研室般的神秘;冷暖電話間與原木色會議室,汲取自然界色彩,為空間增添趣味性與溫馨感。這些生動的細節處理,從不同層面展現了企業特質,以及設計師對“區域性格”的理解。

It was a conscious design choice for PINES ARCH to preserve and highlight the original textures of the main materials: brushed stainless steel, terrazzo, corrugated glass, and concrete. A material palette made up of low saturation colors ceremonially simulates a lab-like environment. A balance between utilitarianism and aesthetics is achieved by keeping the materials in their honest states, free of ornamentation and superfluity. Natural colors in the phonebooth and meeting rooms are carefully chosen to add warmth to the space.


最受歡迎的室內設計空間規劃攻略:


極端能創造奇迹,但無法守恆,只有在平衡中,事物的發展才得以長久。在本次項目中,PINES ARCH三裕建築兼顧功能與形式,迎合當下的需求並預估未來變量,最終賦予辦公空間一種相對持久的生命力,它更加開放、自由、智慧,在後信息社會的“河谷”中,隨時迎接新的機遇和挑戰。

Extremities can create abrupt miracles, only in balance can things endure. In “rīpāria-Golong Offices”, PINES ARCH aims to stay true to functionality, designing for current needs and the foreseeable future. By revisiting “river valley civilizations” as a design cue, the redefined office space is more open, free and human-centric, ready for new opportunities and challenges in the post-information society.

▲場地原貌

▲施工現場

▲平面圖

▲軸測圖

項目信息——

項目名稱:河谷文明——高浪星球辦公空間

項目位置:杭州

項目業主:高浪控股

項目類型:辦公空間

設計公司:PINES ARCH三裕建築

設計總監:Evelyn Jingjie Wong、吳舒妮

設計團隊:Evelyn Jingjie Wong、吳舒妮、宋佳雯、Yunji Chung

項目面積:1600m²

設計周期:2020.05-2020.08

施工周期:2020.09-2022.05

材料品牌:吸音板/江蘇佰家麗新材料科技有限公司、長虹玻璃/杭州蕭山晶東玻璃製品有限公司、現澆水磨石地面/浙江高亮地坪有限公司

空間攝影:微風建築攝影-郭哲

Project Information——

Project Name:rīpāria-Golong Offices

Project Location:Hangzhou

Client:Golong Holdings

Type:Office Space

Design:PINES ARCH

Director:Evelyn Jingjie Wong,Shuni Wu

Design Team:Evelyn Jingjie Wong,Shuni Wu,Jiawen Song,Yunji Chung

Building Area:1600m²

Design Period:2020.05-2020.08

Construction Period:2020.09-2022.05

Photo Credits:Breeze Image-Guozhe

Main Materials:Acoustic Wall Panels / Jiangsu Burgeree New Technology Materials Co. LTD

Corrugated Glass / Hangzhou Jingdong Glass Co. LTD

Cast-in-Place Terrazzo / Zhejiang Gaoliang Co. LTD

作者 / Lucky Dog

在找商業空間設計裝修/裝潢案例嗎?

無論你身在台灣台北/台中/高雄)、香港(金鐘/中環/北角/九龍/觀塘/荃灣/新界)、澳門中國北京/上海/廣州/深圳/成都/武漢)、新加坡馬來西亞,甚至是在海外各地的華僑,在商業空間研究所裡都能找到能夠幫你創業成功的室內設計裝修案例及參考圖片!