材料定義功能的辦公空間原來這麼高端

Spread the love

Last Updated on January 18, 2022 by 商業空間研究所

TEMP工作室在杭州江干區完成了一個孵化器辦公室的設計,它將為一些IT創業公司提供服務。這個2000平方米的辦公室是由設立在紐約和中國的投資管理公司“騎士集團”設立的。在這個項目的空間中存在着一個有層次的漸變的循環,從完全開放到半開放再到私密的漸變,為了滿足各個不同空間對於開放程度的需求。不同的材料隨着區域過渡,準確的定義每一個空間。

TEMP has finished an incubator office space in the new business district of Hangzhou, China, which will house a few IT start-up companies. The 2,000sqm office was created for the Knights Group, an investment management company mainly based in New York and China.The project spatially exists as a gradient continuous loop from being totally open and transparent to being more closed and private in order to cover a wide range of different transparencies each space require. Different sets of material palettes also follow the transitioning zones to carefully define each space.

▼入口前台,the reception

001-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-960x622

辦公室的入口處是一個很大的前台,裡面嵌有四個50英寸的電視。慢慢過渡到一個開放的休息區,休息區設計了一個大魚缸和一個面朝錢塘江的吧台。大廳空間使用了不同顏色和質地的黃銅、大理石和水磨石地板,以尋求一種奢華和質樸之間的平衡。

The entrance of the office features a large front desk embedded with four 50-inch TVs. The space slowly transitions into an open lounge area with a large fish tank and a bar that faces the river. This lobby space uses different colors and textures of brass, marble, and terrazzo flooring to create a sense of balance between richness and simplicity.

▼開放休息區,the open lounge area

003-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-960x640

▼休息區吧台,bar

004-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-960x882

▼不同黃銅顏色的空間過渡,this lobby space uses different colors and textures of brass

005-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-472x708

TEMP工作室為休息區設計了四種模塊化的茶几,它們可以像拼圖般自由的排列組合,用三種不同的不鏽鋼材料呼應環境中的材料。

The studio has designed four modular types of tea tables to cover the lounge area. They can be arranged freely to accommodate for changing settings like puzzle pieces. Three different finishes of stainless steel were put together to echo the other sets of materials used in the larger environment.

▼自由排列的不鏽鋼茶几,freely arranged table

011-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-960x702 009-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-960x882

穿過休息區,進入了開放辦公區,辦公區內置入了幾個玻璃會議室供辦公團隊使用。由TEMP工作室設計定製的黑色鋼製辦公桌以俄羅斯方塊的方式分散在這個長條空間中。它基於600mm x600mm的網格使得空間利用效率很高。然而辦公桌的組合方式又是隨機的,沒有隔牆,鼓勵每個團隊和個人之間進行溝通協作。

▼開放辦公區,the open plan working space

016-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-960x623

Passing through the lounge space, you enter an open plan working area with pockets of bright glass meeting rooms. Custom-designed black steel desks are scattered across the longer space in a tetris-like formation. The seating arrangement is efficiently based on a perfect 600mm x 600mm grid. Yet it is highly random and has no dividing walls encouraging for synergetic encounters between each team and individual.

最大的會議室可以被兩扇3m寬的玻璃門分開。當兩扇門關閉,大會議室被分割成了兩個小的會議空間。這使得空間被更靈活地使用,因為大的會議室使用頻率較低。

The conference room is divided by a two three-meter wide glass doors. The two doors can be closed to divide the large space into smaller meeting spaces. This allows for a more flexible use of space as the largest conference room may only be used only a few times a month.

投資者的區域更加私密。通過格柵和傢具創造出一個半透明的邊界,避免了過於直接的聯繫,創造一種溫和的溝通。每個區域都通過走廊和書架連接,裝飾着同樣由TEMP工作室設計的黃銅燈。

The investor’s zone is naturally a more private one. Louvers and furniture are carefully placed to create physical semi-transparent boundaries allowing for more subtle interaction between the group members. Each zone is connected through corridors and bookshelves with brass lighting fixtures also designed by the studio.

▼投資者區域,the investor’s zone

020-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-960x453


領導辦公室的落地窗可以欣賞到錢塘江的風景。這些空間使用了更溫暖的材料,如地毯,牆布和木板。

The leader’s offices have larger window views towards the river. These spaces are furnished with warmer palettes of materials as carpet, wall fabrics, and wood panels.

▼領導辦公室,leader’s office

024-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-960x640

▼平面圖,plan

026-Knights-Hangzhou-Office-By-TEMP-960x932

攝影師:金偉琦

Photography is by Jin Weiqi.

作者 / xying